Jeugdcompetitie

 

Algemeen

BCAB is aangesloten bij de Helmondse Badminton Bond.  Zij organiseren de competitiewedstrijden in Sporthal Suytkade in Helmond. De jeugd speelt in principe altijd op zondagochtend.

Niveau

Jeugdspelers zijn spelers in de leeftijd van 6 tot 18 jaar. De jeugd wordt ingedeeld in de klassen I t/m A, waarbij A en B de hoogste klassen zijn.
Het niveau varieert daarbij van pupillen (de jongste kinderen tot de leeftijd van 9 jaar) en beginners tot jeugdspelers die op 1e klasse en overgangsklasse niveau spelen op het moment dat ze overgaan naar de Senioren (leeftijd 18 jaar).

Indeling

De jeugd wordt ingedeeld in klassen naar de beoordeling van de eigen Jeugd Verenigings Competitie Leiders. De JVCL’s overleggen hierover met elkaar en bepalen zo de indeling van de competitie. Er wordt bij de indeling gekeken naar leeftijd en niveau. Dat betekent dat een team kan bestaan uit jeugd van verschillende leeftijden maar met een min of meer vergelijkbaar niveau. De gemiddelde leeftijd bepaalt dan in welke klasse het team komt. Zo kan een team nooit in een veel te sterke poule terecht komen.

Teams

Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 spelers: 2 heren en 2 dames. De voorkeur gaat echter uit naar teams van 6 spelers of meer. In de lagere klassen mogen er ook teams worden opgesteld van alleen maar meisjes (niet van alleen maar jongens). In de hogere klassen mag dat niet meer, want vanaf de leeftijd van 10 jaar worden jongens fysiek veel sterker dan meisjes.

Wedstrijden

Tot en met klasse C bestaat een partij uit één gewonnen Game (of spel) tot 30 punten.
In klasse A en B bestaat een game uit 21 punten, maar er moet gewonnen worden met 2 punten verschil. Wie daarna het eerst twee punten verschil maakt, wint. Bij 29-29 wint degene die het eerst 30 haalt. Dit is het nieuwe rally-point systeem.
Een set (of partij) gaat in de A en B klasse om “de beste in 3 games” in de C en lagere klassen gaat het om één set tot 30 punten (zonder verlenging).
Een match (of wedstrijd) bestaat bij alle klassen uit 8 partijen: 2x gemengd dubbel, 2x heren enkel, 2x dames enkel, 1x heren dubbel en 1x dames dubbel.
Een competitie bestaat uit 6 of 7 zondagen met 2 wedstrijden, wisselend op de zondagochtend (09.30 – 13.30 uur) of op de zondagmiddag (13.30 – 17.30 uur).

Seizoen

Het seizoen begint half september en eindigt eind april.
In een seizoen worden 6 tot 7 wedstrijden ‘uit’ en ’thuis’ gespeeld in totaal dus 12 tot 14 wedstrijden (afhankelijk van hoeveel teams aan de competitie meedoen). Er worden in de klasse I t/m C altijd twee wedstrijden op een ochtend of op een middag gespeeld.
De jeugd moet tussen september en april dus 6 of 7 keer op een zondag spelen. Bij een team van 6 spelers betekent dit dat elke speler dan 4 partijen speelt.
De HBB Jeugdcompetitieleiders proberen de speeldagen zoveel mogelijk over het hele seizoen te spreiden en houden zo veel mogelijk rekening met feestdagen, schoolvakanties enz

Locatie

De HBB organiseert (in afwijking van de Nederlandse Badminton Bond) alle wedstrijden (uit én thuis) centraal in Sporthal Suytkade, Scheepsboulevard 2, 5705 KZ Helmond. Suytkade is gemakkelijk bereikbaar met de auto.

Kosten

De kosten voor een jeugdteam bedragen ongeveer 150 euro per team. Dit wordt over de betreffende spelers van het team verdeeld, bij bijv. 6 spelers circa 25 euro per teamlid. (Let op: dit zijn geschatte bedragen). BCAB betaalt als vereniging de verenigingsbijdrage voor de HBB en deze kosten worden niet aan de spelers in rekening gebracht. De teambijdrage wordt wel in rekening gebracht.